Biztonságos csővezetékek

Az Air Productsnál a csővezetékek biztonsága a legfontosabb. Csővezetékeinket úgy tervezzük és működtetjük, hogy azok megfeleljenek a szövetségi és az állami csővezeték-biztonsági előírásokat, vagy akár meg is haladják azokat. Az Air Products elkötelezett a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett üzemeltetés során. Több mint 75 éve az iparág egyik legjobb csővezeték-biztonsági rendszert működtető vállalata vagyunk.

Mik azok a csővezetékek?

A csővezetékek folyékony és gáznemű termékek szállítására kialakított földalatti rendszerek. Ezek a legbiztonságosabb, leggazdaságosabb szállítási rendszerek az életmódunk szempontjából létfontosságú termékek számára. Az Egyesült Államok több ezer mérföldnyi földalatti csővezetékkel rendelkezik, melyek olyan termékeket szállítanak, mint az olaj, a benzin, a háztartási tüzelőolaj, a földgáz és az ipari gázok.

Convent pipeline delivery

Az Air Products elkötelezett a csővezetékek biztonságos üzemeltetése mellett a lakosság és a környezetünk érdekében. Néhány olyan óvintézkedés, melyeket az Air Products a kiemelkedő biztonsági mutatók fenntartása érdekében használ: 24 órás felügyelet, rutinvizsgálatok, számítógépes vagy műszeres megfigyelések, korrózióvédelem, karbantartási/tesztelési programok és képzések biztosítása a munkavállalók részére.

Megfelelő ismeretekkel segítheti munkánkat a közösség biztonságának megőrzésében. Ismerje meg, hogyan lehet megelőzni a csővezetékkel kapcsolatos vészhelyzeteket, hogyan lehet felismerni a csővezeték szivárgását és mit kell tennie szivárgás esetén.

Szeretnénk továbbra is fenntartani kiemelkedő biztonsági mutatóinkat és ehhez az Ön segítségére is szükségünk van. Az ezen a weboldalon található fontos információk megértésével és elsajátításával segíthet nekünk abban, hogy továbbra is biztonságban tartsuk környékét vagy munkahelyét.


Ha Ön a készenléti szerv tagja

Vészhelyzeti eljárások ismertetése a készenléti szerv tagjai részére.

Ha Ön a készenléti szerv tagja, biztosak vagyunk benne, hogy minden kompetenciával rendelkezik a csővezeték-vészhelyzet esetén szükséges intézkedésekkel kapcsolatban a lakosság védelme érdekében. Az alábbi javaslatok útmutatóként szolgálnak:

 • Biztosítsa a szivárgás környékén lévő helyszínt megfelelő távolságban. Ez magában foglalhatja az emberek kiürítését otthonukból, munkahelyükről, iskolákból és egyéb helyekről; barikádok felállítását a vészhelyzeti helyszínhez való hozzáférés korlátozására; és egyéb, hasonló óvintézkedéseket.
 • Ha a csővezetékből szivárgó anyag nem ég, tegyen lépéseket a kigyulladás megakadályozása érdekében. Ez magában foglalhatja a dohányzás megtiltását, a forgalom átirányítását, valamint az áram- és gázellátás leállítását.
 • Ha a csővezetékből szivárgó anyag ég, próbálja meg megakadályozni a tűz terjedését, de ne próbálja eloltani. Az égő termékek nem fognak felrobbanni. Ha a tüzet eloltják, a gáz vagy a gőz összegyűlik és felrobbanhat, ha egy másodlagos tűz újra meggyújtja.
 • A lehető leggyorsabban vegye fel a kapcsolatot a vezetékhálózat üzemeltetőjével. A csővezetékjelző táblákon fel van tüntetve az üzemeltető társaság neve, a segélyhívó telefonszáma és a csővezeték tartalma.

Az Air Products intézkedései vészhelyzet esetén

Azonnal elküldjük a személyzetet a helyszínre, hogy segítsenek a vészhelyzet kezelésében és tájékoztatást nyújtsanak a készenléti szerv tagjainak a vészhelyzet elhárításához szükséges intézkedésekről. Megtesszük a szükséges üzemeltetési intézkedéseket is – a szivattyúk beindítását és leállítását, a szelepek zárását és nyitását, valamint hasonló szükséges lépéseket – a szivárgás hatásának minimalizálása érdekében.

VEGYE FIGYELEMBE: A készenléti szervek tagjai és a vészhelyzetben érintett, csővezetékek kezelésében járatlan személyek ne próbálják meg működtetni a csővezeték egyik szelepét sem. A csővezeték szelepeinek nem megfelelő működtetése ronthatja a helyzetet és más baleseteket okozhat.


Ha az Ön vállalkozása ásatást végez

Ha vállalkozása ásatási munkát végez, vagy ha Ön tulajdonos vagy gazdálkodó, aki időnként ásni kezd az ingatlanán, akkor a segítő együttműködésére van szükségünk a csővezeték-vészhelyzetek megelőzésében. A feljegyzések azt mutatják, hogy az ásatással kapcsolatos tevékenységek, különösen a csővezetékbe beleásó berendezések okozta károk jelentik a csővezetékkel kapcsolatos balesetek legfőbb okát. Megfelelő koordináció nélkül a földalatti vezetékek közelében végzett ásatási tevékenységek nagyon veszélyes helyzeteket eredményezhetnek. 

Vannak az ásatás közelében csővezetékek?

Az ásatással kapcsolatos tevékenységek, különösen a csővezetékbe beleásó berendezések okozta károk jelentik a csővezetékkel kapcsolatos balesetek legfőbb okát. 

Annak megállapítására, hogy vannak-e csővezetékek azon a területen, ahol a feltárást tervezik, hívja a 811-et (Egyesült Államok) a törvényben meghatározott legalább két munkanappal az ásatások előtt. A hálózat képviselője díjmentesen megjelöli a csővezetékek helyét, útvonalát és mélységét. Ezenkívül a közeli utakon, vasútvonalakon, kerítéseknél és patakoknál csővezetékjelzőket helyeztek el, ezeket Ön is megkeresheti. Ellenőrizze a tulajdoni és okirati nyilvántartásokat is. Ezek megmutathatják, hogy egy van-e csővezeték a közelben.

A jelölők azt mutatják, hogy van egy csővezeték közelben.

A vezetékjelölők a csővezeték hozzávetőleges helyét jelzik. Ne próbálja meg kitalálni a csővezeték pontos útvonalát vagy helyét a jelölők elhelyezéséből. hívja a 811-et (Egyesült Államok) telefonszámot (Egyesült Államok). Ezenkívül a csővezeték-hálózat üzemeltetője felhívható a jelölőn látható telefonszámon. Kérés esetén a cég képviselőt küld a csővezeték helyének, útvonalának és mélységének megjelölésére. 


Az Air Products „három lépés a biztonság felé” ajánlása

1. lépés—Értesítsen a tervezett ásatásról

Ásatás előtt mindenképpen értesítse a 811-et (Egyesült Államok) arról, hogy ásni terveznek a csővezetékünk közelében, mivel csak az ásatók tudják, hol és mikor terveznek ásni. Mielőbb értesítsen minket az ásási szándékáról. (Ne feledje, a törvény előírja az értesítést.) Ehhez hívja a 811-et (Egyesült Államok) a kezdeti kapcsolatfelvételhez.

2. lépés—Ásatási helyszín meghatározása és a csővezetékek kijelölése

Az Air Products képviselője kijön a helyszínre, hogy megállapítsa, van-e vezetékünk a közelben. Ha az egyik csővezetékünk az ásatási területen van, képviselőnk jelölést készít a csővezeték helyének, útvonalának és mélységének feltüntetésével. Ezt a műveletet biztonságosan, részletes térképek, vezetékkeresők és tapintórudak alkalmazásával végezzük. 

3. lépés—Felügyelet az ásatás alatt és után

Az Air Products képviselője szükség szerint a helyszínen tartózkodik az ásatások alatt és után, hogy garantálja csővezetékeink biztonságát. Képviselőnk tájékoztatja az ásatót a csővezeték védelméhez szükséges eljárási követelményekről. Az Ön segítő együttműködése mindenki számára biztonságos munkakörnyezetet teremt.

Ne feledje, hogy még a bevonat megkaparását vagy a csővezeték horpadását is be kell jelenteni a csővezeték-hálózat üzemeltetőjének és a megfelelő hatóságoknak az Ön állami törvényei szerint. Ha nem javítják meg azonnal és megfelelően, a jövőben szivárgást vagy súlyos balesetet okozhat.


A legtöbb közösség rendelkezik ásatási értesítési rendszerrel, amely One-Call néven ismert. Amikor Ön hívja a 811-et (Egyesült Államok), a One-call központ értesíti a csővezeték-hálózat üzemeltetőjét vagy a föld alatti közművek más tulajdonosát. A tulajdonos képviselőt küld a javasolt feltárási helyre, hogy megjelölje az föld alatti vezeték vagy közmű helyét.

Lépjen hapcsolatba a 811-el (Egyesült Államok) legalább két munkanappal az ásás megkezdése előtt – akkor is, ha a kertjében szeretne ásni – bármilyen művelet – kerítések, zászlórudak lehelyezése, tereprendezés, raktárépületek, alapok, úszómedencék kiépítése, talajtisztítás, mélyszántás, földalatti csőfektetés vagy huzalozás – és bármilyen kivitelező eszköz – nehézgépek, markológép, lyukfúró vagy csákány – használata esetén. A legtöbb amerikai államban a 811-es számon történő bejelentést az ásás előtt a törvény írja elő. Ha ez a One-Call szolgáltatás nem érhető el az Ön területén, olvassa le a telefonszámot a csővezetékjelzőről vagy tekintse meg a National Pipeline Mapping System (Egyesült Államok) vezetékhálózat-térképét vagy keresse fel az Ön területén illetékes szolgáltatókat.

Ha ásás közben eltöri a csővezetéket. . .

 • Hagyja el az eszközt.
 • Azonnal hagyja el a területet.
 • Figyelmeztesse a többieket.
 • Tartsa távol a forgalmat a környékről.
 • Tartsa jó szemmel a gyanított szivárgástól.
 • Hívja a 112-t (Magyarország)
 • Értesítse a készenléti szerveket, például a helyi tűzoltóságot és a rendőrséget és mondja el nekik a probléma helyét és jellegét.
 • Azonnal értesítse a csővezeték társaságát.  

És kérem. . .

Ha egy csővezetéket vagy csővezeték-bevonatot sért meg ásás közben – még akkor is, ha a csővezeték vagy a csővezeték-bevonat látszólag csak csekély mértékben károsodott – biztonsága érdekében azonnal értesítse a csővezeték-hálózat üzemeltetőjét. A cső vagy a bevonat karcolódása, sérülése, horpadása vagy gyűrődése későbbi törést vagy szivárgást okozhat. Feltétlenül szükséges, hogy a csővezeték üzemeltetője megvizsgálja és kijavítsa a vezeték sérüléseit.


Ha csővezeték közelében él vagy dolgozik

Hogyan lehet megtudni, hol található egy csővezeték?

Mivel a csővezetékeket a föld alá építik, a vezetékjelzőkkel jelzik a hozzávetőleges helyüket az útvonal mentén. A jelölők ott találhatók, ahol a csővezeték metszi az utcát, az autópályát, a vasutat és a csővezeték mentén egyéb helyeken is.

A jelölők feltüntetik a csővezetékben szállított anyagot, a csővezeték üzemeltetőjének nevét és egy telefonszámot, amelyen vészhelyzet esetén az üzemeltető elérhető. 

Ha ásni tervez, akkor hívja a 811-et (Egyesült Államok) a törvényben meghatározott legalább két munkanappal az ásatások előtt. A hálózat képviselője díjmentesen megjelöli a csővezetékek helyét, útvonalát és mélységét.

Szövetségi bűncselekménynek minősül a csővezeték vagy a vezetékjelölés
eltávolítása.

A csővezetékjelző táblák rendkívül fontosak a közbiztonság szempontjából. Szövetségi bűncselekménynek minősül a vezetékjelzőnek vagy a vezeték útvonaljelzőjének szándékos megsemmisítése, megrongálása, eltávolítása vagy tönkretétele.

Mindig a csővezeték tetején helyezik el a jelöléseket?

A jelölések a csővezeték hozzávetőleges helyét, nem pedig a pontos helyzetét jelzik. Továbbá nem adnak információt a közelben lévő csővezetékek mélységéről és a vezetékek számáról sem.

Hogyan lehet felismerni a csővezeték szivárgását?

 • Hang alapján – Figyeljen a csővezetékből érkező szokatlan zajokra.
 • Látvány alapján – az egyébként zöld növényzet elhalt foltja lassú szivárgást jelezhet.
 • Lángok alapján (ha a szivárgó anyag meggyulladt) – Vigyázat; egyes anyagok szinte láthatatlan, halványkék lánggal égnek. Ha tűzre gyanakszik, ne lépjen be a területre.

Megjegyzés: Nem minden Air Products csővezetékben van tűzveszélyes anyag.

Mit kell tennie, ha szivárgásra gyanakszik?

 • Elsőként a személyes és a közelben lévő személyek biztonságával kell foglalkoznia.
 • Azonnal hagyja el a szivárgás területét.
 • Tartsa széliránnyal szemben az esetlegesen szivárgó területet.
 • Ne vezessen a szivárgás közelében.
 • Kerülje a közvetlen érintkezést a kiáramló gázokkal vagy folyadékokkal.
 • Kerülje a szikrák vagy más hőforrások létrehozását, melyek a kiszivárgó termékeket felhevíthetik vagy meggyújthatják. Ha olyan területen van, ahol gyaníthatóan gyúlékony gőzök vannak jelen, ne gyújtson gyufát, ne indítson motort, sőt ne kapcsoljon be elektromos lámpát se.
 • Kapcsolja ki a járó gépeket (motorokat).
 • Azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot (Magyarország), vagy értesítse a helyi tűzoltóságot, rendőrséget vagy más készenléti szervet. Mondja meg nekik a vészhelyzet helyét és jellegét.
 • Azonnal értesítse a csővezeték-hálózat üzemeltetőjét. Segélyhívás. Adja meg a szivárgás helyét, leírását és nevét. (Írja be telefonkönyvébe a vezeték üzemeltetőjének telefonszámát a többi segélyhívó számmal – pl. tűzoltóság, rendőrség, mentők – együtt. A telefonszám a vezetékjelölőn található.)
 • Ne próbálja eloltani a tüzet a csővezeték útjában.

A csővezetékben szállított anyagok nagymértékben különbözhetnek egymástól.

 • Az Air Products csővezetékei egyaránt szállítanak gyúlékony és nem gyúlékony gázokat.
 • Számos csővezeték tartalmaz színtelen és szagtalan termékeket.
 • Néhány csővezetékben szállított gáz könnyebb, mint a levegő, ezért felfele fog szállni.
 • A levegőnél nehezebb gázok a föld közelében maradnak és alacsony pontokban gyűlnek össze.
 • A csővezeték szivárgása potenciálisan veszélyes lehet. 

Fut vezeték az Ön ingatlanja alatt?

Ingatlantulajdonosként nem biztos, hogy tisztában van azzal, hogy fut-e vezeték az ingatlan alatt. Úgy bizonyosodhat meg erről, hogy megvizsgálja a vázrajzot vagy a tulajdoni lapon lévő szolgalmi megállapodást. A vezetékjogi, vagy szolgalmi megállapodások írásbeli megállapodások a csővezeték-hálózatot üzemeltető társaság és a földtulajdonosok között, melyek lehetővé teszik a csővezeték-hálózat társaság számára, hogy a földtulajdonos ingatlanján keresztül üzemeltessék és fenntartsák a vezetéket.

A szolgalmi megállapodások megadják a csővezeték-hálózatot üzemeltető társaságnak a csővezeték területéhez való hozzáférési jogot. A vezetékjogi megállapodásnak egyértelműnek kell lennie minden épület és építmény esetében és nem fordulhat elő olyan helyzet, mely korlátozhatja a csővezetékhez való hozzáférést. A vezetékjogi megállapodások védik a lakosságot és a vezetéket.

Mindig hívja a 811-et (Egyesült Államok) ásás előtt, ahogy azt a törvény is előírja.

A mi vezetékjogainkról 

A csővezetékeket olyan földterületen építik meg, amely a csővezeték-hálózat üzemeltetőjének tulajdonában van („díjterület”), vagy amelyen szolgalmi jogot tart fenn. A vezetékjogi megállapodást szolgalmi megállapodásnak hívjuk. A szolgalmi megállapodások állandó, korlátozott hozzáférést nyújtanak számunkra a földhöz és lehetővé teszik a csővezetékek működtetését, tesztelését, ellenőrzését, karbantartását és védelmét.

Kérjük, tartsa tisztán a szolgalmi joggal érintett területeket

Mivel a csővezetékeknek mindig megközelíthetőnek kell lennie, fontos, hogy a szolgalmi joggal érintett területek akadálymentesek legyenek. Ne ültessen fákat és ne építsen szerkezeteket, teraszokat, medencéket, kutakat vagy szeptikus rendszereket a csővezetékek szolgalmi joggal érintett területére.

Tekintse át a szolgalmi megállapodást a használati jogainkkal kapcsolatban.

Ha Ön ingatlan- vagy földtulajdonos törvényi kötelezettsége, hogy hívja a 811-et (Egyesült Államok) a szolgalmi joggal érintett területek közelében végzett ásatások előtt. Ezenfelül a csővezeték-hálózat üzemeltetőjével is fel tudja venni a kapcsolatot.


Kapcsolódó linkek