Energiatakarékosság és hatékonyság

Az energiafogyasztás a legjelentősebb változó a termelési folyamataink költségeiben. Gondosan nyomon követjük és kezeljük az energiafogyasztásunkat. Energiagazdálkodási programjaink keretein belül az üzemek, különösen a nagyobb létesítmények energiahatékonyságának folyamatos javítására összpontosítunk.

Teljes energiafogyasztásunk 2019-ben 52,5 TWh volt, ami 5%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. Az emelkedés a – leginkább Ázsiában – megnövekedett társadalmi és vásárlói igények miatti növekedésünknek volt köszönhető. Ugyanakkor továbbra is csökkentettük az energiafelhasználás intenzitását a folyamataink során, arányosan kevesebb energiát felhasználva az ügyfelek számára szükséges termékek előállításához.

A levegő szétválasztó egységeink (air separation unit; ASU) üzemeltetésénél meghaladtuk a 2020-ra kitűzött energiahatékonysági célkitűzésünket az energiaintenzitás 3,7%-os javításával, míg HyCO tevékenységeink 0,9%-kal javultak 2015 óta.* Sikerünk a korszerűbb és hatékonyabb üzemeknek és több száz fejlesztési projektnek köszönhető, melyek során számos berendezést és folyamatot váltottunk le hatékonyabb megoldásokra.

 

 

 

 

 

* Az intenzitási célokok számszerűsítésénél a jelentési év (2019) értékének (azaz a károsanyag-kibocsátás, energia- vagy a vízfelhasználás) és a jelentési év termelésének arányát osztottuk el a bázisév (2015) érték/termelés arányával. Az arány alkalmazása lehetővé teszi, hogy a jelentett eredmények dimenziómentesek legyenek és védi a bizalmas gyártási adatokat.