Ökológiai lábnyomunk mérése

A szén-dioxid-termelékenység mérésével megkapjuk, hogy mekkora érték keletkezik az energiafogyasztásból. A szén-dioxid-termelékenység javítása érdekében számos megoldáson dolgozunk, többek között: termelési és termékelosztási folyamatok energiahatékonyságának javítása; megújuló energia felhasználásának növelése; lehetőségek keresése a szén-dioxid-megkötő technológiánk további alkalmazásához a szakmai tapasztalataink felhasználásával; ügyfeleink és a későbbi felhasználók CO₂-kibocsátásának csökkentése. Az alábbiakban bemutatjuk a 2019-bem elért szén-dioxid-termelékenységünk javítását (a 2015-ös kiindulási értékhez képest).

Közvetlen (Scope 1) és közvetett (Scope 2) CO₂-kibocsátásunk az általunk felhasznált energiához kapcsolódik. 2019-ben a Scope 1 üvegházhatásúgáz-kibocsátásunk – mely elsősorban a hidrogén és szén-monoxid előállításából származik – 16,6 millió tonna volt, ami 1% -os növekedést jelent az előző évhez képest. A Scope 2 kibocsátásunk – melyért nagyrészt a levegő szétválasztó egységek (air separation unit; ASU) által fogyasztott villamosenergia és gőz felelős – 10,6 millió tonna volt 2019-ben, ami 4%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. A Scope 1 és 2 üvegházhatásúgáz-kibocsátásunk 2,3% -kal az javult az energiahatékonyságunk fejlesztésének köszönhetően és ezzel teljesítettük az 2020-ra kitűzött célunkat. A Scope 3 kibocsátásunk 6,6 millió tonna volt.

A korábbi évekhez hasonlóan a CO₂-kibocsátási adatokat egy külsős, gazdálkodási és tanácsadási szolgáltatásokkal foglalkozó cég (WSP) ellenőrizte.

Scope 1 and 2

Kamionflotta hatékonysága

Az elmúlt években számos beruházást hajtottunk végre kamionflottánk hatékonyságának javítása, valamint az üzemanyag-fogyasztás és a CO₂-kibocsátás csökkentése érdekében. A beruházások keretein belül az észak-amerikai vontatók 30%-át és az Egyesült Királyságban lévő kamionflotta 65%-át cseréltük le üzemanyag-takarékos, Euro 6-nak megfelelő vontatókra, valamint további vontatókat cseréltünk le Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában. A fejlesztéseknek köszönhetően nagyobb lett a járművek teherbírása is, ami megnövelte az árutonna-kilométer teljesítményt és csökkentette az üzemanyag-fogyasztást. Elosztási hatékonysági célunkat ezzel teljesítettük.