logo Go to Home Page

Főtt zöldségtermékek és zöldségöntetek

Védőgázos csomagolás: Bevált módszer zöldségtermékei eltarthatóságának hatékony meghosszabbítására

Élelmiszeripari termékek: babcsilli, bhajik, brokkoli sajtban, Bubble and Squeak, karfiolsajt, káposztasaláta, főtt bab, főtt cékla, főtt burgonya, kukoricatócsni, fokhagymás gomba, lencse szelet, diós szelet, egyéb salátaöntetek, pakora, tésztasaláták, piláfok, krumplisütemények, burgonyasaláták, növényi ételek, mikoprotein ételek, rizssaláták, húsgombócok, töltött padlizsánok, töltött paprikák, töltött paradicsomok, töltött szőlőlevelek, zöldséges sütemények, zöldséges chilipaprika, zöldségeket tartalmazó rakott tálak, zöldséges tészták, morzsás zöldségek, zöldséges curry, zöldséges dosa, zöldséges lepény, zöldséges piláf, zöldséges juhászpite, Vegetáriánus hamburgerek, egyéb termékek

Ajánlott gázkeverék
30-50% CO 2
50-70% N2

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével.

Tárolási hőmérséklet
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: 0 ° C és + 3 ° C között

Elérhető eltarthatóság
• Levegőben: 3-14 nap 
• MAP-ban: 7-21 nap

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Pseudomonas fajok (a levegőben), Tejsav Baktériumok, Entereobacteraceae, élesztőgombák, penészgombák és enzimatikus barnulás.

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Clostridium fajok, Szalmonella fajok, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus Faj, E.coli és E.coli 0157.

Tipikus védőgázos csomagológépek
Kiskereskedelem
• TFFS - Termoform-kitöltő-tömítés
• PTLF - Előre elkészített tálca és fedőfólia
• HFFS - Vízszintes formanyomtatvány

Tipikus csomagtípusok **
Kiskereskedelem: Tálca és takarófólia, tálca a párna alakú csomagolásában

Példák tipikus MAP anyagokra
Tálca:
• UPVC/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Fedőfólia és / vagy légpárnás csomagolás:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC

A főtt zöldségtermékeket érintő fő romlási mechanizmusok a mikrobiális szaporodás és az oxidatív avasodás. A CO₂/N₂ keverékekkel feltöltött védőgázos csomagolás nagyon hatékonyan gátolja ezeket a romlási mechanizmusokat, ezáltal jelentősen meghosszabbítva az ilyen termékek eltarthatóságát. A gáz / termék 2:1 aránya ajánlott. A főtt zöldségtermékek esetében a hevítési folyamatnak el kell pusztítania a vegetatív baktériumsejteket és inaktiválnia kell a lebontó enzimeket. Következésképpen a főtt zöldségestermékek romlása elsősorban a főzés utáni mikroorganizmusok általi szennyeződésnek köszönhető, amelyet jó higiéniai és kezelési gyakorlatokkal lehet minimalizálni. Hasonlóképpen az öntetes zöldségtermékeket is a csomagolás utáni szennyezés károsíthatja.

A főtt zöldségtermékekkel kapcsolatos lehetséges ételmérgezési veszélyek közé tartozik a hőálló spórák csírázása és növekedése, ha az ajánlott hűtési hőmérsékletet nem tartják fenn. A többi lehetséges ételmérgezési veszély a főzés utáni szennyeződésből származhat a rossz higiéniai és kezelési gyakorlatok, valamint a hibás csomagolás eredményeként. A rossz hőmérséklet-szabályozás a mikrobák szaporodásának problémáját is súlyosbítja.

Az öntetes zöldségtermékek pH-ja általában <4,0, ezért="" gyakorlatilag="" minden="" lehetséges="" ételmérgező="" baktérium="" gátolt.="" az="" öntetes="" zöldségtermékek="" romlása="" elsősorban="" az="" enzimbarnulásnak="" és="" a="" savtűrő="" mikrobiális="" szaporodásnak="" köszönhető,="" például="">laktobacilusok, élesztő és penész. Mind a főtt, mind az öntetes zöldségtermékek esetében ajánlott a hőmérséklet, a higiénia és a kezelés szigorú ellenőrzése.

* Az élelmiszerbiztonsági (hőmérséklet-szabályozási) 1995. évi előírások kimondják, hogy a hűtött romlandó élelmiszerek maximális tárolási hőmérséklete 8 ° C. Ennek megváltoztatásában lesz majd némi rugalmasság, ha ez tudományosan megalapozottá válik. A tárolási hőmérséklet törvényes követelményeivel kapcsolatban kérjük forduljon a Campden BRI-hez.

** A kádakat és edényeket általában sok főtt és öntetes zöldségtermékhez használják.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890