logo Go to Home Page

Hidrogén (H²)

A legtisztább égésű és leghatékonyabb üzemanyag

A hidrogén természetes módon is előfordul a Földön, de elemi formájában nem nagy mennyiségben, ezért többféleképpen állítják elő iparilag. Messze a legelterjedtebb módszer a gőz-metán reformálás (SMR), ahol a gőz nagyon magas hőmérsékleten reagál a földgázzal (metán) és szintagáz (hidrogén/szén-monoxid keverék) keletkezik. A szintagáz tovább feldolgozható a szén-monoxid átalakításával gőzzel történő reakció révén, így több hidrogén keletkezik. Hidrogén előállítható fosszilis tüzelőanyagok, például olaj és szén gázosításával vagy a víz elektrolízisével is.

 

A hidrogént tüzelőanyagként lehet használni égésen vagy hidrogén üzemanyagcellán keresztül. Az űripar rakéták üzemanyagaként használja fel a hidrogént. Az olajfinomítók hidrogént használnak az alacsonyabb kéntartalmú, tisztább üzemanyagok előállítására a levegőszennyezés csökkentése érdekében, a fémipar pedig hidrogént alkalmaz a fém-oxidok csökkentésére és az oxidáció megelőzésére a hőkezelési folyamatok során.

 

Továbbá félvezetők gyártása során is felhasználják a légkör redukciójára. A vegyiparban, a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban hidrogénezési eljárásokat alkalmaznak, mely során a hidrogénmolekulákat más vegyületekhez (például olajokhoz és zsírokhoz) kötve hosszabb eltarthatóságot biztosítanak, valamint lehetővé teszik a tulajdonságok módosítását vagy a nagyon szelektív átalakításokat.

 

A közlekedési ágazatában az üzemanyagcellás járművek hidrogént használnak az elektromos motor meghajtására. Úsztatott vagy síküveggyártásnál nitrogén és hidrogén keveréket használnak tisztításra és a jelenlevő oxigén befogására, megelőzve az oxidációt és az üveghibákat.

 

Az Air Products a tároló- és töltőberendezés-hálózatának köszönhetően a világ számos pontján kínál sűrített hidrogéngázt, különféle tisztaságban és különböző ellátási lehetőségekkel.

​​Air Products is a World-Leading Hydrogen Supplier

 • Extensive pipeline supply network
 • Key enabler in global energy production
 • Large dedicated on-site plant development
 • Large-scale on-site hydrogen plants
 • World's largest producer of outsourced hydrogen to oil refineries
 • A leader in hydrogen fuelling infrastructure development
 • Industry leader in safety
 • World-class customer service
Download Powerhouse Hydrogen article

Hogyan segíthet az Air Products az Ön hidrogénellátásában?

Csővezeték-ellátás

Csatlakozzon az egyik csővezeték forgalmazó rendszerünkhöz, ahol biztosítjuk a hidrogén rugalmas ellátását az Ön igényeire szabva

Ideiglenes vagy sürgősségi gázszolgáltatások üzemekhez vagy csővezetékekhez

Az Air Products APEX (Express) hidrogén szolgáltatásai gyors, megbízható és magas minőségű hidrogénellátást biztosítanak

Korszerű helyszíni hidrogéntermelő technológia

Az Air Products hidrogéngyártó üzemei megbízható és gazdaságos hidrogén-ellátást nyújtanak a vállalatok számára.

Gáztartályok szállítására és tárolására kialakított rendszerek

A gáztartályok szállítására és tárolására kialakított rendszerek biztonságos, megbízható ellátást nyújtanak a nagy tisztaságú, folyékony és gáz halmazállapotú hidrogén számára

Hidrogéntüzelésű infrastruktúra

A hidrogén energetikai szolgáltatások és berendezések vezető fejlesztője vagyunk

Piacvezető palacktechnológia

200 bar és 300 bar palackok és palackkötegek ipari és speciális gázfelhasználási igényekre szabva

BIP® hidrogénpalack technológia

A tökéletes gáztisztaság érdekében

Integra® Cylinder Technology

Smaller, lighter, easier to handle and often outlasts conventional cylinders for TIG welding austenitic stainless steel

Nagyméretű hidrogénüzemek

Az Air Products helyszíni üzemfejlesztést biztosít.

Érdekli a nitrogén felhasználása folyamataihoz?

VEGYE FEL A KAPCSOLATOT SZAKEMBEREINKKEL

Kérdezze meg a szakértőnket

“A folyamatomhoz nagynyomású hidrogénre van szükség, mi a leghatékonyabb ellátási módszer?”

Mérnökeink egyszerűen fel tudják mérni az Ön rendszerét és ennek megfelelően ajánlanak gázellátási módot, de az Air Products abban az egyedülálló helyzetben van, hogy a szabadalmaztatott kriogén hidrogén-kompressziós (CHC) technológiát kínálja a hatékonyság növelése érdekében, jellemzően az 50 000-1 millió scf/nap teljesítménnyel.

Csökkenthetők-e a költségek a helyszíni hidrogéntermeléssel?

A magas színvonalú tervezés kiváló teljesítményt nyújt

 • Költséghatékony hidrogén-ellátás
 • Nagyfokú megbízhatóság valós idejű nyomon követéssel a globális üzemeltetési központokon keresztül
 • Rugalmasság a kompakt és moduláris kialakításnak köszönhetően
 • Gyors indítás és még gyorsabb beüzemelés
 • Hatékony folyamattervezés bevált elemekkel
 • Magas szintű képzések és működési támogatások a hidrogéntermelés terén szerzett piacvezető tapasztalatok alapján
„PRISM® hidrogéntermelő rendszerek” prospektus letöltése

Supply Options

Air Products can help you determine the most economical supply option for your particular application and geographic location. Industrial gases are typically provided in gaseous and liquid form through a variety of supply systems

APEX Temporary Emergency Gas Services

Short-term or emergency industrial gas supply for start-ups, peak demand periods, planned or unplanned maintenance activities, and plant or pipeline turnarounds.

Cseppfolyós ellátás

Teherautóval szállítjuk, és az Ön telephelyén folyadékként tároljuk kriogén tartályokban vagy gázként nagynyomású csövekben az Ön térfogata, kívánt nyomása, tisztasági szintje, áramlási sebessége és működési mintája alapján.

Palackok

A hagyományos megoldás kis volumenű gázellátáshoz. A palackokat különböző kiszerelésben (10 és 50 liter között), nyomással és gáztisztasággal ajánljuk a gázok és gázkeverékek széles skálájához. Válasszon a hagyományos palackok vagy a beépített szabályozós innovatív Integra® palackjaink közül

On-site Hydrogen Gas Generation

On-site gas generation helps sustainability-minded customers lower their carbon footprint, boost energy efficiency, increase throughput, enhance end product quality, and improve environmental performance.

Pipeline Supply

Located in major industrial locations around the world, pipelines offer customers with large product demands a range of benefits, including reliable, safe and flexible supply in a cost-effective way.

H2 Recovery Technologies

PRISM® Membrane and Pressure Swing Adsorption (PSA) technologies are used to recover hydrogen from H2 containing offgas streams found in many refineries and chemical plants. Our industry specialists can help you assess which technology is best for your operations.

Learn more about our PRISM Membranes and PSA Hydrogen Purification technologies.

SDS Library

Our Safety Data Sheet (SDS) library allows you to search and find the SDS you need--in the language you select.

SDS LIBRARY

ERŐFORRÁSKÖZPONT