logo Go to Home Page

Szárított élelmiszertermékek

Védőgázos csomagolás: Bevált módszer a szárított élelmiszerek eltarthatóságának hatékony meghosszabbítására

Élelmiszer termékek: kakaóporok, kávék, dehidratált tej, szárított és sózott hal, szárított és sózott tenger gyümölcsei, szárított bab, szárított gabonafélék, szárított színezékek, szárított ízesítők, szárított gyümölcsök, szárított gyógynövények, szárított lencse, szárított gomba, szárított tészta, szárított rágcsálnivalók, szárított fűszerek, szárított zöldségek, lisztek, diófélék, burgonyaszirom, teák, egyéb termékek

Ajánlott gázkeverék
100% N2

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével.

Tárolási hőmérséklet
• Ajánlott: Környezeti

Elérhető eltarthatóság
• Levegőn: 4-8 hónap 
• Védőgázos csomagolásban: 1-2 év

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Oxidatív avasodás, nedvességvesztés vagy nyereség.

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Sok ételmérgező baktérium életben maradhat alacsony vízaktivitású szárított ételeken. Bár nem szaporodnak a szárított élelmiszereken, de azok elkészítésekor vagy más magas vízaktivitású élelmiszerek összetevőjeként felhasználva ételmérgezési veszélyt jelenthetnek.

Tipikus védőgázos csomagológépek

Kiskereskedelem
TFFS - Hőformázó-töltő-záró
PTLF - Előformázott tálca és fedőfólia
HFFS - Vízszintes formázó-töltő-záró
VFFS - Függőleges formázó-töltő-záró 

Tipikus csomagtípusok
Kiskereskedelem: Tálca és fedőfólia, párna alakú csomag

Példák tipikus MAP anyagokra
Tálca:
• UPVC/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Fedőfólia és / vagy légpárnás csomagolás:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC

A nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmazó szárított ételeket - például gabonaféléket, burgonyaszirmot, dióféléket, kakaóport és szárított tejet - érintő fő romlási mechanizmus az oxidatív avasodás. Ezt a káros reakciót nagyon hatékonyan gátolja a N₂ védőgázos csomagolás. Gyakran 2: 1 arányú gáz / termék arányt alkalmaznak. A szárított élelmiszerek védőgázos csomagolásának nagyon hosszú elérhető eltarthatósági ideje miatt a védőgázos csomagolóanyagoknak nagyon magas nedvesség- és gázzáró tulajdonságokkal kell rendelkezniük. A galvanizált fóliák rendelkeznek ezekkel a szükséges tulajdonságokkal. Bizonyos szárított ételek, például a szárított babatej, különösen érzékenyek az oxidatív avasodásra és a maradvány O₂-szintnek 0,2% alatt kell lennie.

A nagyon alacsony maradék O₂ szint elérése érdekében az oxigénmegkötőket beépíthetjük a védőgázos csomagolású csomagokba. Ezeket az O₂ megkötőket más alacsonyvízaktivitású élelmiszerek, például pékáruk esetében is lehet alkalmazni. Az alacsonyvízaktivitás megakadályozza a baktériumok, az élesztők és a penészgomba szaporodását a szárított élelmiszerekben. Meg kell azonban jegyezni, hogy sok ételmérgező baktérium megél a szárított ételeken, különösen a gyógynövényeken és a fűszereken, és veszélyt jelenthet, ha később ezeket az ételeket elkészítik vagy magasvízaktivitású élelmiszerek összetevőjeként felhasználják. Következésképpen szigorú higiéniai és kezelési előírásokat kell betartani az ételmérgezés veszélyeinek minimalizálása érdekében.

Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890