logo Go to Home Page

Friss egész elkészített gyümölcs- és zöldségtermékek

Védőgázos csomagolás: Bevált módszer a friss egész gyümölcs- és zöldségtermékei eltarthatóságának hatékony meghosszabbítására

Élelmiszertermékek: lucernacsíra, alma, sárgabarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, banán, babcsíra, cékla, szeder, lóbab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, sárgarépa, zeller, cseresznye, cikória, cukkini, áfonya, uborka, kumkvát, édeskömény, fokhagyma, egres, grapefruit, szőlő, zöld bogyós gyümölcsök, guáva, kelkáposzta, kivi gyümölcs, póréhagyma, citrom, saláta, lime, licsi, mandarin, mangó, mangosztán, velő zöldség, dinnye, vegyes gyümölcssaláták, vegyes zöldségsaláták, eperfa, nektarin, hagyma, narancs, papaya, pasztinák, Maracuja, őszibarack, borsó, paprika, ananász, szilva, burgonya, fügekaktusz, retek, rambután, málna, rebarbara, borsmustár, mogyoróhagyma, spenót, csillagalma, eper, csemegekukorica, karórépa, paradicsom, fehérrépa, vízigesztenye, orvosi vízitorma, görögdinnye, jamsz, egyéb termékek

Ajánlott gázkeverék
5% O₂
5% CO₂
90% N₂

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével. 

Tárolási hőmérséklet
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: 0 ° C és + 3 ° C között

Elérhető eltarthatóság

• Levegőben: 2-7 nap
• MAP-ban: 5-35 nap

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Pseudomonas Fajok (levegőben), Tejsav Baktériumok, Erwinia fajok, Enterobacteriaceae, élesztőgombák és penészgombák, Enzimbarnulás, nedvességvesztés

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Clostridium fajok, Szalmonella fajok, Staphylococcus aureus, Listeria Monocytogenes, Bacillus Faj, E.coli és E.coli 0157.

Tipikus védőgázos csomagológépek
Kiskereskedelem
•  TFFS – Termoform-kitöltő-tömítés
•  PTLF – Előre elkészített tálca és fedőfólia 
•  HFFS – Vízszintes formanyomtatvány
•  VFFS – Függőleges formázó-töltő-záró

Tipikus csomagtípusok
Kiskereskedelem: Tálca és fedőfólia, tálca a párna alakú csomagolásban, párna alakú csomagolás

Példák tipikus MAP anyagokra
Tálca:
• UPVC/PE
• HDPE

Fedőfólia és / vagy légpárnás csomagolás:
• OPP
• OPP/PE
• EVA
• MP
• MPOR

Az egész és kész- friss gyümölcs- és zöldségtermékeket érintő fő romlási mechanizmusok a mikrobiális szaporodás, az enzimbarnulás és a nedvességvesztés.

A kimerült O₂ és / vagy dúsított CO₂ szintet eredményező védőgázos csomagolás nagyon hatékonyan gátolja ezeket a romlási mechanizmusokat, valamint:
• csökkenti a légzést
• késlelteti az érést
• csökkenti az etiléntermelést és az érzékenységet
• gátolja a textúrák lágyulását
• csökkenti a klorofill lebomlását
• enyhíti a fiziológiai rendellenességeket

Más, védőgázos csomagolású, hűtött, gyorsan romlandó élelmiszerekkel ellentétben a friss gyümölcs és zöldség a betakarítás után is lélegzik és minden későbbi csomagolásnál ezt figyelembe kell venni. Az aerob légzés termékei a CO₂ és a vízpára (míg anaerob légzés során fermentációs termékek, például etanol, acetaldehid és szerves savak keletkeznek). A légzést a friss termékek számos belső tulajdonsága, valamint különféle külső tényezők is befolyásolják, de általában véve a védőgázos csomagolású termékek elérhető eltarthatósága fordítottan arányos a légzési sebességgel. Az O₂ kimerülése és a CO₂ dúsulása a légzési folyamat természetes következménye, ha a friss gyümölcsöt vagy zöldséget hermetikusan lezárt csomagolásban tárolják. A légköri összetétel ilyen módosulása a növényi anyagok légzési sebességének csökkenését eredményezi. Ha a terméket át nem eresztő fóliába zárják, akkor a csomagolásban lévő O₂ szintje nagyon alacsony koncentrációra csökken, amire anaerob légzés indul. Az anaerobiozís általában nem kívánt szagokkal és ízekkel, valamint a termékminőség jelentős romlásával jár.

* Az élelmiszerbiztonsági (hőmérséklet-szabályozási) 1995. évi előírások kimondják, hogy a hűtött romlandó élelmiszerek maximális tárolási hőmérséklete 8 ° C. Ennek megváltoztatásában lesz majd némi rugalmasság, ha ez tudományosan megalapozottá válik. A tárolási hőmérséklet törvényes követelményeivel kapcsolatban kérjük forduljon a Campden BRI-hez.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890