logo Go to Home Page

Folyékony élelmiszer- és italtermékek

Védőgázos csomagolás (MAP): Bevált módszer a folyékony élelmiszer- és italtermékei eltarthatóságának hatékony meghosszabbítására

Élelmiszerek: Sörök, szénsavas üdítők, almaborok, krémlikőrök, gyümölcs- és zöldséglevek, lager sörök, likőrök, folyékony joghurt, tej, ásványvizek, olajok, szeszes italok, borok és egyéb termékek

Ajánlott gáz
100% N2

Szénsavas üdítők:
100% CO₂

Az oldott O₂ koncentrációk csökkentését a N₂-beporlasztással érik el, amelynek során folyékony élelmiszer- és italtermékeken keresztül gáznemű N₂-t buborékoltatnak át.

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével.

Tárolási hőmérséklet
• Ajánlott: Környezeti

Kivételek: Gyümölcslevek, folyékony joghurt, tej, zöldséglevek:
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: 0 ° C és + 3 ° C között

Elérhető eltarthatóság
A levegőben:
• Tej: 3 nap
• Gyümölcslevek, zöldséglevek: 1 hét
• Folyékony joghurt: 10 nap
• Szénsavas üdítők, almaborok, krémlikőrök, lager sörök, likőrök, ásványvizek, szeszes italok, borok: 6 hónap

A védőgázos csomagolásban:
• Tej: 4-7 nap
• Gyümölcslevek, folyékony joghurt, zöldséglevek: 2-3 hét
• Sörök, szénsavas üdítők, almaborok, krémlikőrök, lager sörök, likőrök, ásványvizek, szeszes italok, borok: 1 év

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Gyümölcslevek, folyékony joghurt, tej, zöldséglevek: Tejsav Baktériumok, Streptococcus fajok, Bacillus Fajok, élesztők és penészgombák, tej savanyítása, fizikai elválasztás.

Egyéb termékek: élesztők és penészgombák, oxidatív mellékízek.

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus

Tipikus védőgázos csomagológépek
A folyékony élelmiszer- és italtermékeket nem tipikus védőgázos gépeken csomagolják, hanem speciális töltőberendezésekben beépített N₂ beporlasztási képességgel.

Tipikus csomagtípusok 
Kiskereskedelem: A tipikus kiskereskedelmi csomagok kartonból készült, csavarható kupakkal zárható csomagolást, üveg és műanyag palackokat, alumínium és acél dobozokat tartalmaznak.

Példák tipikus MAP anyagokra
Kiskereskedelem
• Üveg
• Műanyag
• Alumínium
• Acél
• Kartondoboz

A romlandó hűtött gyümölcsleveket, folyékony joghurtot, tej- és zöldségleveket érintő fő romlási mechanizmusok a mikrobiális szaporodás és a fizikai elválasztás. A savanyodás a tej fő romlási mechanizmusa is. A környezeti körülmények mellett stabil italok, például a sörök, szénsavas üdítők, almaborok, krémlikőrök, lager sörök, likőrök, ásványvizek, borok és szeszes italok szintén hajlamosak bizonyos mikrobiális romlásra, némelyek pedig oxidatív mellékízekre.

A gyorsan romló, hűtött gyümölcslevek, folyékony joghurtok, tejek és zöldséglevek elősegíthetik az ételmérgező baktériumok szaporodását, mint például Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus. Következésképpen ajánlott a hőmérséklet, a higiénia és a kezelés szigorú teljes ellenőrzése. A folyékony élelmiszer- és italtermékeket nem tipikus védőgázos gépekben csomagolják, illetve a tipikusan használt csomagolási típusok közé tartoznak a kartondobozok, üveg- és műanyag palackok, alumínium és acél kannák, kis hordók, nagy hordók és rozsdamentes acél tartályok. Az N₂- és / vagy CO₂-beporlasztást, amelynek során folyékony élelmiszer- és italtermékeken keresztül gáznemű N₂ és / vagy CO₂-t buborékoltatnak át, az oldott O₂-koncentrációk csökkentésére használják. Ezt a fajta gázbeporlasztást kereskedelemi szinten szénsavas üdítők, sörök, lager sörök, ásványvizek, gyümölcslevek stb. esetében használják, és más folyékony élelmiszer- és italtermék számára is előnyös lehet.

* Az élelmiszerbiztonsági (hőmérséklet-szabályozási) 1995. évi előírások kimondják, hogy a hűtött romlandó élelmiszerek maximális tárolási hőmérséklete 8 ° C. Ennek megváltoztatásában lesz majd némi rugalmasság, ha ez tudományosan megalapozottá válik. A tárolási hőmérséklet törvényes követelményeivel kapcsolatban kérjük forduljon a Campden BRI-hez.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890