logo Go to Home Page

Kész- vagy kombinált termékek

Védőgázos csomagolás: Bevált módszer a kész- vagy kombinált termékek eltarthatóságának hatékony meghosszabbítására

Élelmiszeripari termékek: Rántott hal, rántott hús, rántott baromfi, rántott tenger gyümölcsei, Bouchée, panírozott hal, panírozott hús, panírozott baromfi, panírozott tenger gyümölcsei, Burrito, Enchilada, Falafel, töltött krepp, töltött palacsinták, töltött tekercsek, halat tartalmazó tészta, halat tartalmazó piték, kebab, hústartalmú tészta, hústartalmú piték, omlett, pástétomok, Pâtés en Croûtes, pizzák, baromfit tartalmazó tészta, baromfit tartalmazó piték, Roule au Fromage, Quiche, szendvicsek, Satay, kolbásztekercsek, tenger gyümölcseit tartalmazó tészta, tenger gyümölcseit tartalmazó piték, szuflék, tavaszi tekercsek, töltött Pitta kenyér, Taco, Tostada, levelestészta kosár, egyéb termékek

Ajánlott gázkeverék
30-50% CO 2
50-70% N2

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével.

Tárolási hőmérséklet
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: 0 ° C és + 3 ° C között

Elérhető eltarthatóság
• Levegőben: 2-7 nap
• MAP-ban: 3-21 nap

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Pseudomonas fajok (levegőben), Brochothrix fajok, Tejsav baktériumok, Enterobacteriaceae, élesztő és penész.

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Clostridium faj, Szalmonella faj, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus faj, E.coli és E.coli 0157.

Tipikus védőgázos csomagológépek
Kiskereskedelem
• TFFS - Termoform-kitöltő-tömítés
• PTLF - Előre elkészített tálca és fedőfólia
• HFFS - Vízszintes formanyomtatvány

Tipikus csomagtípusok
Kiskereskedelem: Tálca és fedőfólia, tálca a párna alakú csomagolásban, párna alakú csomagolás

Példák tipikus MAP anyagokra
Tálca:
• UPVC/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Fedőfólia és / vagy légpárnás csomagolás:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC

A kombinált termékek két vagy több különböző élelmiszer-összetevőből állnak. Ezen termékek belső tulajdonságai és az ugyanazon élelmiszertermék különálló komponensei közötti kölcsönhatások közötti hatalmas különbségek miatt csak a romlási mechanizmusokra, az esetleges ételmérgezési veszélyekre, az elérhető eltarthatósági időre és a gázkeverékekre vonatkozó általánosítások készíthetők.

Az ilyen termékek esetében védőgázos csomagolás alkalmazását mérlegelő élelmiszergyártóknak részletes eltarthatósági értékeléseket kell végezniük az optimális gázkeverék, romlási mechanizmusok stb. meghatározása érdekében. A kombinált termékeket jó eséllyel befolyásoló fő romlási mechanizmusok a mikrobiális szaporodás és az oxidatív avasodás. A CO₂/N₂ gázkeverékeket azért ajánljuk, mert hatékonyan gátolják a mikrobiális romlást és az avasodás kialakulását, ezáltal pedig jelentősen meghosszabbítják az eltarthatósági időt. A kiszáradás problémát jelent a péksütemények kombinált termékei számára és úgy tűnik, hogy a védőgázos csomagolás kevésbé befolyásolja a kiszáradás mértékét. Következésképpen a hidegen fogyasztott, kombinált péktermékek védőgázos csomagolása esetében az eltarthatósági idő meghosszabbítása csupán marginális. Bizonyos kombinált termékek különböző komponensei közötti nedvességvándorlás szintén olyan romlási mechanizmusnak számít, amelyet a védőgázos csomagolás nem befolyásol.

Meg kell jegyezni, hogy sok kombinált termék főtt termék vagy főtt összetevőket tartalmaz. Következésképpen az ilyen típusú termékekhez kapcsolódó esetleges ételmérgezési veszélyek elsősorban a főzés utáni és / vagy a csomagolás utáni szennyeződésnek tulajdoníthatók. Ezeket az ételmérgezési veszélyeket megfelelő főzéssel és az ajánlott hűtési hőmérséklet fenntartásával, valamint a megfelelő higiéniai és kezelési gyakorlatokkal lehet minimalizálni.

* Az élelmiszerbiztonsági (hőmérséklet-szabályozási) 1995. évi előírások kimondják, hogy a hűtött romlandó élelmiszerek maximális tárolási hőmérséklete 8 ° C. Ennek megváltoztatásában lesz majd némi rugalmasság, ha ez tudományosan megalapozottá válik. A tárolási hőmérséklet törvényes követelményeivel kapcsolatban kérjük forduljon a Campden BRI-hez.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890