logo Go to Home Page

Nyers, alacsony zsírtartalmú fehér hal

Védőgázos csomagolás: Bevált módszer a nyers, alacsony zsírtartalmú fehér haltermékei eltarthatóságának meghosszabbítására

Élelmiszeripari termékek: keszeg, rombuszhal, harcsa, tőkehal, fekete tőkehal, atlanti croaker, lepényhal, doveri és kisfejű lepényhal, lepényhal, sügér, foltos tőkehal, hekk, óriás laposhal, kék gránátoshal, macskacápa, csuka, kakashal, márna, ördöghal, csuka, sima lepényhal, sávos tőkehal, vörös csattogóhal, tengeri sügér, cápa, rája, nagy rombuszhal, vékonybajszú tőkehal, egyéb termékek

Ajánlott gázkeverék
30% O₂
40% CO₂
30% N2

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével.

Tárolási hőmérséklet
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: -1 ° C és + 2 ° C között

Elérhető eltarthatóság
• Levegőben: 2-3 nap 
• MAP-ban: 4-6 nap

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Pseudomonas Fajok (levegőben), tejsavbaktériumok, Enterobacteriaceae, Shewanella fajok, Photobacterium fajok, Aeromonas fajok.

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Clostridium botulinum (nem proteolitikus E, B és F), Vibrio parahaemolyticus, Szalmonella fajok és Listeria monocytogenes.

Tipikus védőgázos csomagológépek
Kiskereskedelem
• TFFS - Termoform-kitöltő-tömítés
• PTLF - Előre elkészített tálca és fedőfólia

Tipikus csomagtípusok
Kiskereskedelem: Tálca és fedőfólia

Példák tipikus MAP anyagokra
Tálca: 
• PVC/PE
• APET/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Fedőfólia és / vagy légpárnás csomagolás:
• PET/PE-EVOH-PE
• OPA/PE-EVOH-PE
• OPP/PE-EVOH-PE
• PET/PVdC/PE

A halak és a tenger gyümölcseinek minőségét befolyásoló fő romlási mechanizmusok a mikrobiális és oxidatív tevékenységek eredményei. A hal- és tenger gyümölcsei termékek rendkívül romlandók az alábbiak miatt: magasvízaktivitás, semleges pH-érték és autolitikus enzimek jelenléte, amelyek a nemkívánatos szagok és ízek gyors kialakulását okozzák.

A halak mikrobiális terhelése általában különösen nagy a hidegvizi eredetük, a befogás és a partra szállítás módja, valamint a kiskereskedelmi adagokban történő kizsigerelés és bőrretenció miatt. A mikrobiális aktivitás a halfehérje lebomlását okozza, amelynek következtében nemkívánatos halszagok keletkeznek. Az olajos halakban a telítetlen zsírok oxidatív avasodása további kellemetlen szagokat és ízeket is eredményez.

A védőgázos csomagolás egy nagyon hatékony technika a hal- és tenger gyümölcsei termékek mikrobiális romlásának és oxidatív avasodásának késleltetésére. A védőgázos csomagolás különösen hatékony a fehér húsú haltermékek eltarthatóságának meghosszabbításában. Fehér halak, rákfélék és puhatestűek esetében 30% O₂, 40% CO₂ és 30% N₂ tartalmú gázkeverék ajánlott. Az olajos haltermékekhez 40% CO₂ és 60% N₂ tartalmú gázkeverék ajánlott. A CO₂ használata szükséges a közönséges aerob romlást okozó baktériumok elleni védekezéshez, mint pl Pseudomonas Fajok (levegőben).

A halak és más tenger gyümölcsei termékek kiskereskedelmi csomagolásakor azonban a gázkeverék túl magas CO₂ aránya a csomag összeomlását, túlzott csepegést és a hidegen fogyasztott tengeri termékek, például rák, esetében savas, sörbetszerű ízt idézhet elő.

O₂ szükséges az alábbiak növekedésének megakadályozásához: Clostridium botulinum színváltozásokat és fakulást okozó E típusa, valamint csökkenti a fehér halak, rákok és puhatestűek védőgázos csomagolásainak csepegését. Az oxigénes avasodás gátlására azonban az O₂-t jellemzően kihagyják az olajos hal-védőgázos csomagolásokból. A gáz / termék 2:1 aránya ajánlott.

Csak a legjobb minőségű halakat és tenger gyümölcseit szabad használni a védőgázos csomagolás meghosszabbított eltarthatósági előnyeinek kihasználásához. Az elérhető eltarthatóság a fajtól, a zsírtartalomtól, a kezdeti mikrobiális terheléstől, a gázkeveréktől és a tárolás hőmérsékletétől függ. A hal- és a tenger gyümölcsei termékek biztonságának és meghosszabbított eltarthatóságának biztosításához elengedhetetlen az ajánlott hűtési hőmérsékletek, valamint a helyes higiéniai és kezelési gyakorlatok fenntartása a teljes fogyasztási láncban.

* Az élelmiszerbiztonsági (hőmérséklet-szabályozási) 1995. évi előírások kimondják, hogy a hűtött romlandó élelmiszerek maximális tárolási hőmérséklete 8 ° C. Ennek megváltoztatásában lesz majd némi rugalmasság, ha ez tudományosan megalapozottá válik. A tárolási hőmérséklet törvényes követelményeivel kapcsolatban kérjük forduljon a Campden BRI-hez.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890