logo Go to Home Page

Nyers belsőség

Védőgázos csomagolás: Bevált módszer a nyers belsőségek eltarthatóságának hatékony meghosszabbítására

Élelmiszerek: máj, vese, szív, édes kenyerek, nyelv, pacal, marhafarok, nyak, aprólék, libamáj, lábak vagy combok, egyéb termékek

Ajánlott gázkeverékek
80% O₂
20% CO₂

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével. 

Tárolási hőmérséklet
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: -1 ° C és + 2 ° C között

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Pseudomonas Fajok (levegőben), Brochothrix fajok, Tejsav Baktériumok, Mikrococcusok, Enterobacteriaceae, élesztő és penész.

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Clostridium fajok, Szalmonella fajok, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, E.coli és E.coli 0175.

Tipikus védőgázos csomagológépek
Kiskereskedelem
• TFFS - Termoform-kitöltő-tömítés
• PTLF - Előre elkészített tálca és fedőfólia 
• TWTFFS - Három hálós hőformázó-töltő-záró 

Nagykereskedelem
• VC - Vákuum kamra
• ST - Snorkel típusú

Tipikus csomagtípusok 
Kiskereskedelem: Tálca és fedőfólia, Három hálós csomagolás

Példák tipikus MAP anyagokra
Tálca:
• PVC/PE
• APET/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Fedőfólia:
• PET/PE-EVOH-PE
• OPA/PE-EVOH-PE
• OPP/PE-EVOH-PE

A nyers belsőségek eltarthatóságát befolyásoló két fő romlási mechanizmus a mikrobiális szaporodás és a vörös pigment barna oxidált formájává történő oxidációja. Ezért magas O₂ koncentrációkra van szükség a nyers belsőségek védőgázos csomagolásában annak érdekében, hogy a kívánt vörös szín hosszabb ideig fennmaradjon.

Az aerob romlást okozó baktériumokat, mint pl Pseudomonas fajokat, melyek jellemzően dominánsak a nyers belsőségekben, a CO₂ gátolja. Következésképpen a vörös színstabilitás és a mikrobiális gátlás kettős hatásának elérése érdekében 20% CO₂ és 80% O₂ tartalmú gázkeverék ajánlott a nyers belsőségek hűtött eltarthatóságának meghosszabbítására 2-6 napról 4-8 napra. A gáz / termék 2:1 aránya ajánlott.

A nyers belsőségek sok fajtája, különösen a máj, a vese, az agy, a libamáj, az aprólék és a borjúmirigy általában hajlamos a túlzott csepegésre, különösen CO₂ jelenlétében és ezért csak legfeljebb 20% CO₂-t szabad felhasználni. A túlzott csepegés lehetséges problémáját a kiskereskedelmi három hálós csomagolás használatával lehet szabályozni.

Az ajánlott hűtési hőmérsékletek, a jó higiénia és kezelés fenntartása a vágóhídon, a védőgázos csomagolásban, az értékesítési és a kiskereskedelmi láncban szintén alapvető fontosságú a nyers belsőségek biztonságának és meghosszabbított eltarthatóságának biztosításában. A nyers belsőség ideális táptalajt biztosít a romlási és ételmérgező mikroorganizmusok széles skálájának szaporodásához. Meg kell jegyezni, hogy a nyers belsőségeket fogyasztás előtt megfőzik és az alapos melegítés elegendő az ételmérgező baktériumok vegetatív sejtjeinek elpusztításához. Következésképpen az ételmérgezés kockázatát a megfelelő főzés nagymértékben minimalizálja.

*Az élelmiszerbiztonsági (hőmérséklet-szabályozási) 1995. évi előírások kimondják, hogy a hűtött romlandó élelmiszerek maximális tárolási hőmérséklete 8 ° C. Ennek megváltoztatásában lesz majd némi rugalmasság, ha ez tudományosan megalapozottá válik. A tárolási hőmérséklet törvényes követelményeivel kapcsolatban kérjük forduljon a Campden BRI-hez.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890