logo Go to Home Page

Nyers baromfi és vad

Védőgázos csomagolás: bevált módszer a nyers baromfi és vadtermékei eltarthatóságának meghosszabbítására

Élelmiszerek: kappan, csirke, kacsa, liba, fajd, guineai tyúk, fogoly, fácán, galamb, puszin / korni tyúk, fürj, pulyka, egyéb termékek

Ajánlott gázkeverékek 
Az ügyfélpreferenciáktól függően egyes esetekben magas oxigénszintet használnak.
• 30% CO₂, 70% N₂
• 20% O₂, 30% CO₂, 50% N₂
• 60% CO₂, 40% N₂
• 70-80% O₂, 20-30% CO₂
• Ömlesztett: 100% CO₂

A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével.

Tárolási hőmérséklet
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: -1 ° C és + 2 ° C között

Elérhető eltarthatóság
• Levegőben: 4-7 nap
• MAP-ban: 10-21 nap

Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Pseudomonas fajok (levegőben), Brochothrix fajok, Tejsav baktériumok, Enterobacteriaceae, élesztő és penész.

Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Clostridium fajok, Salmonella fajok, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter fajok, E.coli és E.coli 0157.

Tipikus védőgázos csomagológépek
Kiskereskedelem
• TFFS - Termoform-kitöltő-tömítés
• PTLF - Előre elkészített tálca és fedőfólia 

Nagykereskedelem 
• VC - Vákuum kamra
• ST - Snorkel típusú 

Tipikus csomagtípusok 
Kiskereskedelem: Tálca és fedőfólia
Ipari mennyiségű és elsődleges: Bag-in-box, Master pack 

Példák tipikus MAP anyagokra
Kiskereskedelem
Tálca:
• PVC/PE
• APET/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Fedőfólia:
• PET/PE-EVOH-PE
• OPA/PE-EVOH-PE
• OPP/PE-EVOH-PE
• PET/PVdC/PE

Nagykereskedelem
• PA/PE
• PA/EVOH/PE

A hűtött nyers baromfi és vad esetében a fő romlási mechanizmus a mikrobiális szaporodás, különösen a Pseudomonas fajok és az Achromobacter fajok. Ezeket az aerob romlást okozó baktériumokat nagyon hatékonyan gátolja a CO₂ beépítése a védőgázos csomagolásba. 

A nyers baromfi és vadmadarak eltarthatóságának jelentős meghosszabbításához 20% -ot meghaladó CO₂-szintre van szükség. A nyers baromfi és vadak kiskereskedelmi védőgázos csomagolásaiban a CO₂ aránya a gázkeverékben nem lehet magasabb, mint 35%, mivel a csomagolás összeomlik és túlzott csöpögést okozhat. A csomagok összeomlása nem jelent problémát az ömlesztett védőgázas gyűjtőcsomagoknál, ezért 100% CO₂ ajánlott.

A kiskereskedelmi védőgázos csomagokban gyakran 30% CO₂, 70% N₂ keverékét ajánlják. A védőgázos csomagolású nyers baromfi és vad elérhető eltarthatósága a fajtól, a zsírtartalomtól, a kezdeti mikrobiális terheléstől, a gázkeveréktől és a tárolás hőmérsékletétől függ. Az ételmérgezés kockázatát minimalizálhatjuk az ajánlott hűtött hőmérséklet fenntartásával, a jó higiéniai és kezelési gyakorlatokkal, valamint a fogyasztás előtti megfelelő főzéssel.

* Az élelmiszerbiztonsági (hőmérséklet-szabályozási) 1995. évi előírások kimondják, hogy a hűtött romlandó élelmiszerek maximális tárolási hőmérséklete 8 ° C. Ennek megváltoztatásában lesz majd némi rugalmasság, ha ez tudományosan megalapozottá válik. A tárolási hőmérséklet törvényes követelményeivel kapcsolatban kérjük forduljon a Campden BRI-hez.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890