logo Go to Home Page

Kripton

A kriptont (Kr) a xenon-gyártás melléktermékeként állítják elő. A kriptont főként a világítóiparban és energiatakarékos szigeteléseknél használják.

Kripton prospektus letöltése

A kripton gáz használata

Ablakszigetelésnél a kripton azért hasznos, mivel hővezető képessége alacsony és viszonylag sűrű gáz. Ha két- vagy háromrétegű ablakrétegek között töltőgázként használják, növeli a hőszigetelést és energiatakarékos ablakot hoz létre. Az Air Products ablakokhoz és ajtókhoz használt kriptont, xenont és ritka gázkeverékeket állít elő az R-érték növelése és U-faktorok csökkentése érdekében.

A kékes zöld fénnyel világító kriptont hagyományosan halogén izzókban, energiatakarékos izzókban és neontáblák gázkisülő csöveiben használják. A kripton nitrogén vagy argon helyett való alkalmazása nagyban megnöveli az izzók élettartamát, mivel a kripton nagyon stabil és nem reaktív gáz.

Alkalmazási területek

Környezetbarát ablakszigetelés
Az Air Products úgy állítja össze a kriptonkeverékeket a két- vagy háromrétegű ablakokhoz, hogy növelje azok R-értékét és csökkentse az U-faktorokat.
Világítás
Az Air Products a nagy tisztaságú kripton keverékeket úgy alkotja meg, hogy az izzók kivételesen erős fényűek és hosszú élettartamúak legyenek.

Ritka gázok

A ritka gázok, más néven nemesgázok az ember által ismert leginertebb és legkevésbé reaktív elemek. Nagyon alacsony koncentrációban találhatók meg a környezetben és levegőszétválasztó üzemek (air separation units; ASU) állítják elő. Egyedi kémiai tulajdonságaik miatt a szakemberek nagyon újszerű és érdekes alkalmazási lehetőségeket dolgoztak ki felhasználásukra.

TUDJ MEG TÖBBET

Xenon for Semiconductor and Memory Chips Manufacturing

Xenon is used for etching and deposition of microchips in semiconductor manufacturing, both as an atmosphere, plasma and as an ion beam source for etching and deposition processes. Xenon used in this process needs to be very pure as any impurities will end up contaminating the silicon substrate or reacting with the process chemicals like fluorine to produce poisonous and highly corrosive hydrogen fluoride (HF). As a global leader in servicing the electronics industry, Air Products’ xenon is produced in our state-of-the-art electronics grade plant for better quality assurance. It can be used in excimer laser, laser buffer gases, etching of DRAM and 3D NAND and plasma display panels.

LEARN MORE

Integrated Supply of Gases

From large air separation plants to ultra-high purity 6.0 grade gases, Air Products offers flexible supply options to meet all your needs.

EXPLORE SERVICES