logo Go to Home Page

Xenon

A ritka gázok sztárja

A xenon (Xe) az egyik legritkább nemesgáz, mely széleskörű felhasználhatósága miatt rendkívül értékes. Ha már látott élénk fehér fényt sugározni egy autóból, akkor látta a xenont működés közben. A xenonlámpák nagy fényerővel rendelkeznek, mindeközben rendkívül energiatakarékosak, ezért széles körben használják a nagy teljesítményű világítóiparban.

Xenon prospektus letöltése

Xenon gáz előállítása

Az Air Products az 1960-as évek óta biztosítja a xenont műholdas programokhoz, űrutazáshoz, valamint űrhajók és műholdak hajtóműveihez. A félvezető, a világítástechnikai és az orvosi piacokat is ellátjuk.

Az Air Products biztosítja a tisztaságot. A félvezető folyamatokban használt xenonnak nagy tisztaságúnak kell lennie, mivel minden szennyező anyag szennyezi a szilícium szubsztrátumot, vagy reakcióba léphet a folyamat vegyi anyagaival, például a fluorral, mérgező és erősen maró hidrogén-peroxidot (HF) termelve.

Az űrtechnológiában az elektródák érzékenysége miatt a xenonnak nagyon alacsony oxigén- és víztartalmúnak kell lennie, hogy ne égesse el az elektródát. Az Air Products ultra-nagy tisztaságú xenonját kifejezetten gamma- és röntgensugárzást érzékelő detektorokhoz tervezték, amelyeket az univerzum és a sötét anyag alapkutatásában használnak.  

Alkalmazási területek

Félvezetők és memóriachip gyártása
Az Air Products xenonját maratásához és rétegleválasztásához használják atmoszféraként, plazmaként és ionforrásként.
Repüléstechnika és ionmotorok
A nagy tisztaságú xenon fontos az elektródák hosszú élettartamának biztosításához.
Világítás
A nagy tisztaságú xenon fontos a lámpák kiváló fényerejének és hosszú élettartamának biztosításához.
Sötét anyag kutatás
Az ultra-nagy tisztaságú xenont kifejezetten gamma- és röntgensugárzást érzékelő detektorokhoz tervezték, melyeket a sötét anyag alapkutatásában használnak.
Anesztézia és CT vizsgálat
Anesztézia során ultra-nagy tisztaságú orvosi minőségű xenont alkalmaznak, mivel ez a gáz nagyon biztonságos az idegrendszer számára.

Ritka gázok

A ritka gázok, más néven nemesgázok az ember által ismert leginertebb és legkevésbé reaktív elemek. Nagyon alacsony koncentrációban találhatók meg a környezetben és levegőszétválasztó üzemek (air separation units; ASU) állítják elő. Egyedi kémiai tulajdonságaik miatt a szakemberek nagyon újszerű és érdekes alkalmazási lehetőségeket dolgoztak ki felhasználásukra.

TUDJ MEG TÖBBET

Xenon for Semiconductor and Memory Chips Manufacturing

Xenon is used for etching and deposition of microchips in semiconductor manufacturing, both as an atmosphere, plasma and as an ion beam source for etching and deposition processes. Xenon used in this process needs to be very pure as any impurities will end up contaminating the silicon substrate or reacting with the process chemicals like fluorine to produce poisonous and highly corrosive hydrogen fluoride (HF). As a global leader in servicing the electronics industry, Air Products’ xenon is produced in our state-of-the-art electronics grade plant for better quality assurance. It can be used in excimer laser, laser buffer gases, etching of DRAM and 3D NAND and plasma display panels.

Learn More

Integrated Supply of Gases

From large air separation plants to ultra-high purity 6.0 grade gases, Air Products offers flexible supply options to meet all your needs.

Explore Services