Animated loader dots14ComingSoonAnimated loader dots

Hydrogen Energy FAQs

Van-e ma elérhető hidrogén a piacon? plus minus

A hidrogén-előállítás jól kidolgozott infrastruktúrája manapság kielégíti az ipari felhasználások igényeit, ideértve a fémfeldolgozást, a finomítást, a vegyipart, a zsírok és olajok előállítását és az elektronikai célú felhasználást. Körülbelül 45 milliárd kilogramm (50 millió tonna) hidrogént állítanak elő évente – ez a mennyiség 250 millió üzemanyagcellás autó üzemanyagához elegendő. Az előállított hidrogén egy részét járművek üzemanyagához használják.

A hidrogén nagy részét a földgáz gőz-reformálása során állítják elő. A hidrogént szénhidrogénből (például földgáz vagy biometán) és vízből állítják elő magas hőmérsékleten, katalitikus reaktorokban. A hidrogént általában nyomáslengetéses adszorpcióval tisztítják.

Az értékesített hidrogén egy részét az ipari folyamatok hulladékgáz-áramaiból nyerik vissza. Bár ez továbbra is fosszilis tüzelőanyag alapú, a hulladékgázból így közvetlenül felhasználható hidrogént nyernek vissza, ahelyett, hogy fűtési értéke miatt elégetnék.

A teljes globális hidrogéntermelés mintegy 95% -a kötött, vagyis a termelés helyén használják fel. A „kereskedelmi forgalomba került” hidrogén mennyisége egyensúlyban van és folyadékként vagy gázhalmazállapotban szállítják az ügyfelekhez. A szénből előállított hidrogén nagy része Kínában ammónia előállítására szolgál.

A hidrogént teherautóval folyékony vagy sűrített gázként lehet szállítani, vagy elő lehet állítani a helyszínen. Ezenkívül csővezetéken is szállítják. A hidrogén cseppfolyósításának elsődleges oka a nagyobb tárolási sűrűség, mely könnyebb szállítást tesz lehetővé. Nagy mennyiségű hidrogént használó ipari ügyfelek számára a termelő létesítmény gyakran a felhasználás helyén épül fel. Kisebb ügyfelek számára elektrolízist és reformereket is lehet használni a helyszíni hidrogén-előállításhoz.

A hidrogén ára az alkalmazott gyártástechnológiától, az alapanyag költségétől és az energiától függ. A szállítás, a tárolás és az üzemanyag-szállító rendszer költsége szintén az összköltség részét képezik. Ipari ügyfeleink a földrajzi elhelyezkedéstől, a szállítás módjától és a rendelés mennyiségétől függően nagy árkülönbségeket tapasztalhatnak. Meggyőződésünk, hogy a hidrogén képes versenyezni a benzinnel, ha figyelembe vesszük az üzemanyagcella jobb hatékonyságát.

A gőzreformálás (steam methane reforming; SMR) alapú hidrogén előállítás költsége energia-egyenértékben megközelítőleg megegyezik a finomítóban előállított benzinével.

Az ipari hidrogén nagy részét normálköbméterben (Nm3), szabványos száz köblábban (cscf) vagy szabványos ezer köblábban (mscf) adják el. Ez akkor is igaz, ha kriogén folyadékként értékesítik. A járművek üzemanyaga esetén a mennyiséget kilogrammban (kg) vagy benzin gallon egyenértékben (GGE) adják meg. Az Egyesült Államokban a hidrogén addig nem értékesíthető az üzemanyag-adagolóban, amíg a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal nem hitelesíti az adagolók pontosságát.

Néhány, de nem az összes földgázvezeték esetén fennáll hidrogénképződés esélye. A hidrogén a jelenlegi földgázrendszerekbe betáplálható. Az Air Products hét gázhálózat rendszerrel rendelkezik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Thaiföldön. E vezetékek egy része eredetileg földgázrendszerként működött.

Számos kérdést kell figyelembe venni a csővezeték átalakításának mérlegelésekor, melyek közül a legfontosabbak a felhasznált építési anyagok és az alkalmazott hegesztési eljárások. A hidrogénvezetékek kiépítésénél alacsony vagy közepes szilárdságú acélt használnak, melyek ellenállnak a hidrogén okozta ridegedésnek. Néhány földgázvezetékhez nagyobb szilárdságú acélból vagy egyéb anyagból készült csöveket használnak, mivel ez lehetővé teszi a kisebb falvastagságot.

Sok vállalat és kormány dolgozik annak kutatásában, hogy milyen lehetőségek vannak a hidrogénes infrastruktúra fejlesztésére. Ahogy a jelenlegi benzines infrastruktúra sem épült fel egyszerre, a hidrogénes infrastruktúra sem épül fel egylépésben. A hidrogéntöltő állomásokat világszerte olyan földrajzi területeken telepítik, ahol az autógyártók elkötelezettek az üzemanyagcellás járművek bevezetése mellett az elkövetkező években.

Igen, a megújuló forrásból származó hidrogént világszerte értékesítik járművek üzemanyagcelláihoz. A hidrogén nagy része azonban, ahogyan a legtöbb ma előállított energiahordozó is, fosszilis tüzelőanyagokból – mint például a szén és a földgáz – származik. Az ügyfelek igényeinek növekedésével és a megújuló üzemanyag költségeinek versenyképessé válásával a hagyományos hidrogéntermelési módszerekhez képest több megújuló hidrogén-megoldás válik elérhetővé a jövőben.

A hidrogén ugyanolyan biztonságos, mint más üzemanyagok, csak más tulajdonságokkal rendelkezik. A hidrogénjárműveket és az üzemanyagtöltő állomásokat a hidrogén egyedi tulajdonságai alapján kell megtervezni. Az ipar évek során gyűjtött hidrogénnel kapcsolatos biztonsági jelentései kiválóak voltak, ezért várhatóan a hidrogén üzemanyagként történő felhasználása meg fog felelni a jármű- és üzemanyagbiztonsági elvárásoknak, vagy akár meg is haladja azokat.